Dünyanın En Küçük Ada Ülkesi: Nauru

  Nauru, resmî adıyla Nauru Cumhuriyeti, Güney Pasifik’te bulunan bir ada ülkesi. En yakın komşusu 300 kilometre doğusunda yer alan Kiriba...

  Nauru, resmî adıyla Nauru Cumhuriyeti, Güney Pasifik’te bulunan bir ada ülkesi. En yakın komşusu 300 kilometre doğusunda yer alan Kiribati’nin Banaba Adası. Nauru, 21 km2’lik yüzölçümü ile dünyanın en küçük ada ülkesi. 2011 sayımına göre 10.084 kişilik nüfusu ile Vatikan’dan sonra en az nüfusa sahip olan ülke. Nauru ilk olarak en az 3000 yıl önce yerleşim yeri olarak kullanılmış.




Adada ilk medeniyetin kurulması 12 kabilenin buraya yerleşmesi ile başlamış. Bayrağında da 12 köşeli bir yıldız yer alıyor ve her yıldız bir kabileyi simgeliyor.Bayrağının ortasından geçen sarı çizgi de dünyanın ortasından geçtiği varsayılan ekvator çizgisini gösteriyor. Yıldızın yeri ise haritada Nauru adasının ekvatora göre konumunu gösteriyor.

  İngiliz kaşif John Fearn, Çin’den Yeni Zelanda’ya yelken açmışken şans eseri Nauru’yu keşfetmiş. Daha sonraları ise Almanya yönetimine giren adada İngiliz şirketleri fosfat madenleri keşfetmiş.Bölgeye yerleşen İngiliz firmaları adadan fosfat çıkartmaya başlamış ve anlaşma gereği karlarını Almanya ile paylaşmış. Nauru ekonomisinin en önemli gelir kaynağı olan fosfat aynı zamanda kanserojen etkisi olan bir madde olduğu için canlılara zarar vermesinin yanında suya karıştığı zaman da temizlenmesi çok güç olduğu için günümüzde adaya zarar vermeye başlamış.



  Tarihine devam edecek olursak, I.Dünya Savaşı başladığında sömürgelerindeki etkisi azalan Almanya’nın zayıflığından fırsat bulan Avustralya, Nauru’yu işgal etmiş ve Milletler Cemiyeti, adanın yönetimini Avustralya ve Yeni Zelanda ortaklığına bırakmış. II.Dünya Savaşı sonrasında ise bölge Avustralya’ya ait özerk bir bölge olarak tanınmış. Özellikle bu olaylardan sonra, yıl olarak 1980 ve sonrasına tekabül eden süreçte ise Nauru ekonomisi yükselmeye başlamış. Nauru’da deniz kuşlarının dışkılarından oluşan guano rezervleri mevcutmuş ve Nauru ekonomisi günümüzde bu guano rezervlerine bağlıymış. Nauru Fosfat Şirketi tarafından hala küçük ölçekli madencilik yapılıyormuş.
  Aynı zamanda BM’nin yayınladığı küresel ısınma raporunda Nauru’nun sular altında kalabileceği uyarısında bulunulmuş.


  Mercan kayalıkları, Nauru'nun merkezi platosunu çevrelemekteymiş ve bu yüzden liman kurulmasına engel olmaktaymış. Ancak ada içine açılan küçük kanallar bulunmaktaymış. Platonun en yüksek noktası deniz seviyesinden 71 metre yüksekte yer almaktaymış.
Nauru'daki verimli alanlarda hindistan cevizi, muz, ananas, pandanus ağaçları ve tomano ağacı gibi yerli sert ağaçlar yetiştirilmekteymiş.

  Gerek fosfat tehlikesi gerekse su altında kalma tehlikesine çözüm olarak ada halkı Nauru'ya yakın yeni bir ada almak istemiş ancak hukuki sebepler yüzünden satın alamamışlar. Son çözüm olarak da bağlı oldukları Avustralya'da gökdelenler ve çiftlikler satın almayı bulmuşlar.
  Sizin de Nauru Adası hakkında eklemek istediğiniz bilgiler varsa yorumlarda belirtebilirsiniz.
Coğrafya 4908695569583837517

Yorum Gönder Yorum Yap

emo-but-icon

Ana Sayfa item