Nesli Tükenmiş Efsanevi Canlı Tazmanya Kaplanını Dünyada Bir Kez Daha Görebilecek Miyiz?

  Dünya, var olduğundan bu yana pek çok canlıya ev sahipliği yaptı. Dünyada yaşamış olan çoğu türü hiç göremedik. Günümüze kadar neslini ko...


  Dünya, var olduğundan bu yana pek çok canlıya ev sahipliği yaptı. Dünyada yaşamış olan çoğu türü hiç göremedik. Günümüze kadar neslini korumayı başarmış olanları ise görebilmeyi başardık. Çoğu tür doğal seçilimlerle, doğal yollarla dünya sahnesinden silinirken bir çok türün de maalesef ki insanlar tarafından sonu getirildi. Bilimin ilerlemesi, klonlama gibi tabirlerin yeni dünyada kullanılmaya başlaması, hatta sinema sektöründe de geniş yer bularak halka ulaşması ile bu türlerin geri getirilip getirilemeyeceği merak edilen önemli bir soru haline geldi.

  Bu yazımızda 1936 yılında dünyadan tamamen silinen bir türün, tazmanya kaplanının neden yok olduğundan, geri getirilme çalışmalarından, nasıl bir canlı olduğundan ve araştırmalarım sonucu elde ettiğim diğer tüm bilgilerden bahsetmeye çalışacağım.


  Tazmanya Kaplanları, insanların yanında yaşamış en büyük etobur avcılar olarak biliniyor. Yavrularını keselerinde taşıdıkları için kangurular ile akraba olarak görülüyor ki kuyruk kısmı da dikkat ederseniz kanguruyu andırıyor. Ancak üzerindeki çizgiler nedeniyle kaplan olarak anılan canlının tazmanya canavarı ile aralarındaki fark diş yapısıymış. Tazmanya kaplanı avının sadece etli kısımlarını yediği için köpek dişleri keskin ve sivri kalırken tazmanya canavarı avının kemikli kısımlarını da yediği için köpek dişleri körelmiş oluyormuş.

  Son tazmanya kaplanı Benjamin'de 1936 yılında kameralara geçen ve başlığımızda görebildiğiniz fotoğrafının ardından dünyaya veda edince, dünya sahnesinden tazmanya kaplanı türü tamamen silinmiş. Benjamin ise hala kendi türünün en önemli şansı olarak görülüyor. Bilim insanları Benjamin'in genomunu kullanarak bu türü geri getirebileceklerini düşünüyorlar.

  Maalesef tazmanya kaplanlarının da sonunu insanlar getirmiş. Avustralyalı çiftçiler bu canlıları kendilerinden uzak tutmak için tuzaklar kurarak avlamışlar. 1936'da ise Benjamin ile beraber tür yok olmuş.

  Yok olduğu kabul görmesine rağmen zaman içinde bir çok insan bu canlıyı gördüğünü iddia etmiş. Tazmanya Kaplanının gerçekten yaşayıp yaşamadığını öğrenebilmek için Avustralya'da yakın zamanda geniş çaplı araştırmalar başlatılmış. Araştırmayı yürüten Bill Laurance; “Araştırmayı geceleri sürdürüyoruz ve bir gece yaklaşık 6-7 metrelik bir uzaklıktan 4 hayvan gözlemledik. Bu gözlem sırasında elde ettiğimiz verilerden göz rengi, vücut boyutu ve şekli, hayvan davranışı ve diğer özelliklerini incelediğimizde kuzey Queensland bölgesinde görülen büyük gövdeli türler olan yaban köpeği ve yaban domuzu ile benzerlik taşımadığını gördük” demiş ama tazmanya kaplanı olmasının çok zor olduğunu, günümüzde hala hayatta olan bir tazmanya kaplanı görme olasılığının imkansıza yakın olduğunu da belirterek umutları söndürmüş.

Bilim insanlarına göre tür yakın zamanda yok olduğu için, müzede bulunan örnekler onları diriltebilmek için hala yeterli genetik materyal sağlayabilirmiş.
  Materyal toplandı diyelim, sonra ne olacağı daha önemli. Bilim insanlarına göre bu DNA’ları toplamak işin en kolay olan kısmıymış. Asıl kısım, bulunan genetik bilgileri tazmanya kaplanı genomunda birleştirmek, ardından bir kaplan yavrusu yaratmak ve onu yaşatmak gibi gerçekten uzun emekler isteyen bir süreç. Paleontolog Michael Archer’in aklındaki birinci muhtemel yol; bir laboratuvar ortamında üretilen tazmanya kaplanı hücresinin çekirdeğini, çekirdeği alınmış Tazmanya canavarı hücresine yerleştirmek. Bu sayede yüksek ihtimalle bir tazmanya kaplanı doğacağı öngörülüyor. Yani aşağı yukarı kopya koyun Dolly ile aynı yöntemi izleme fikri. Ancak biliyorsunuz ki Dolly ölmüştü. Yani eğer tüm bu adımlar gerçekleşirse doğacak yavruyu yaşatmak da bir hayli zor olacak




  Okuduğunuz gibi bir hayvanı avlayarak neslini sona erdirmek çok kolay. Ancak o nesli tükenen hayvanı geri getirmek isterseniz yukarıdaki tüm adımları göze almak zorundasınız. Bir nesli yok etmek onu tekrar var etmekten daha kolay iken nesli tükenmekte olan canlılar üzerinde hala bilinçsizce avlanma yapılmasının sonuçlarını ve bu sonuçlarla beraber doğanın karşılaşacağı tehlikeleri tahmin etmek çok zor olmasa gerek. Sonuçta doğanın da bir dengesi var. Sizce, efsanevi canlı tazmanya kaplanını dünyada bir kez daha görebilecek miyiz?.


Etiket(ler): tazmanya kaplanı nesli tükendi mi, tazmanya kaplanı resmi,tazmanya kaplanı ile ilgili bilgiler,tazmanya kaplanı nedir,tazmanya kaplanı hakkında kısa bilgi,tazmanya kaplanı nerede yaşar,tazmanya kaplanı fotoğrafları,tazmanya kaplanının nesli neden tükendi,tazmanya kaplanının nesli neden tükenmiştir,tazmanya kaplanı nesli neden tükendi,tazmanya kaplanı boyu,tazmanya kaplanı bilgi,tazmanya kaplanı belgeseli,tazmanya kaplanı hakkında bilgi ingilizce,tazmanya kaplanı hakkında bilgi kisaca,tasmanya kaplanı hakkında bilgi pdf,tazmanya kaplanı ne ile beslenir,tazmanya kaplanı hakkında ilginç bilgiler,bir tazmanya kaplanı,tazmanya canavarı kaplanı,tazmanya kaplanı en son ne zaman görüldü,tazmanya kaplanı ekşi,tazmanya kaplanı fiziksel özellikleri,tazmanya kaplanı filmi,tazmanya kaplanı görselleri,tazmanya kaplanı hakkında bilgiler,tazmanya kaplanı hayatı,tazmanya kaplanı ingilizce,tazmanya kaplanı ile ilgili ingilizce bilgi,tazmanya kaplanı ingilizcesi,tazmanya kaplanı izle,tazmanya kaplanı kısa bilgi,tazmanya kaplanı kaç yıl yaşar,tazmanya kaplanı kilosu,tazmanya kaplanı ne yer,tazmanya kaplanı nerede yaşıyordu,tazmanya kaplanın özellikleri,tazmanya kaplanı sesi,son tazmanya kaplanı,tazmanya kaplanı tanıtımı,tazmanya kaplanı (thylacine),tazmanya kaplanı türkiye,tazmanya kaplanı neden nesli tükendi,tazmanya kaplanı hakkında bilgi uzun,tazmanya kaplanı vikipedi,tazmanya kaplanı video,tazmanya kaplanı videosu,tazmanya kaplanı nesli ne zaman tükendi

Diğer 7744631566049685334

Yorum Gönder Yorum Yap

emo-but-icon

Ana Sayfa item