İber Yarımadası'nın Tarihi ve Konumu

  İber yarımadası Avrupa’nın güneybatısında bulunur ve İberia olarak da bilinir. Günümüzde Portekiz ve İspanya'nın yanı sıra İngiliz...



  İber yarımadası Avrupa’nın güneybatısında bulunur ve İberia olarak da bilinir. Günümüzde Portekiz ve İspanya'nın yanı sıra İngiliz özerk bölgesi Cebelitarık ve Androrra'ya da ev sahipliği yapan,güneyinde Akdeniz batısında ise Atlantik Okyanusu olan bir yarımadadır.Avrupa kıtasının Akdeniz'e uzanan 3 yarımadasından biridir. Ayrıca Avrupa'nın ikinci en büyük adasıdır ve Afrika kıtasına en yakın yeridir.

  Romalılar yarımadadan geçen nehre İber ismini vermişler.Zamanla halk bu nehrin ismini yarımadanın ismi olarak kullanmaya başlamış.Yarımadanın yerli halkı da yine aynı isimle bilinmekteymiş ve bu bahsi geçen nehir etrafında yerleşmişler.Bunun yanında Roma kayıtlarında bu yarımada İber ismi yerine Hispanya ismiyle geçiyormuş.




  Son Buzul Çağı'nda Avrupa'nın büyük kısmı buzla kaplandığı zaman avcı-toplayıcı halklar İber yarımadasına yerleşmişler.Ancak bölgeden toplanan gen örneklerini inceleyen bilim insanları bölgede bu avcı-toplayıcı halklardan önce de yaşayanların bulunduğu sonucuna varmışlar.Bu sonuca on dokuz bin yıl önce İspanya’nın kuzeyinde yaşayan başka bir insandan kalma DNA bulgularını inceleyerek ulaşmışlar.Komşu bölgeler ile kıyaslandığında avcı-toplayıcı insanlar buraya başka bir yerden geldiği için genetik çeşitliliklerinin daha fazla olduğu bulgusuna ulaşılmış.
  İber Yarımadası’nın avcı-toplayıcıları, hem Belçika hem de İtalya ile bağlantılı gruplarla iletişimde bulunmuşlar ve her iki soy da İberya’da varlığını sürdürmüş.

Bir diğer araştırmada ise son sekiz bin yıl zarfında bölgede yaşayan yaklaşık üç yüz antik İberyalının gen dizilimi üzerinde araştırmalar yapılmış.Ekibin yaptığı kapsamlı inceleme, İber halkının soyunun bu sefer, kökenleri Rusya’nın doğu sınırından Ukrayna’ya dek uzanan bir bölge olan Rus bozkırlarına dayanan göçebelerle temasta bulunduğunu,bu göçebeler ile karıştığını ve zamanla tek bir nüfus oluşturduklarını ortaya çıkarmış. Buna bağlı olarak da İberyalıların soylarının yaklaşık yüzde 40’ını Rus bozkırlarından gelen grupların ve yüzde 60’ını yerel İber nüfusunun oluşturduğu sonucuna varılmış.Yani İberyalıların soyu bir değişime uğramış.



Bu soy, hala günümüzün İberya’sındaki ortak soy olmaya devam ediyormuş. Sizin de İber yarımadası hakkında eklemek istediğiniz bir bilgi varsa yorumlarda belirtebilirsiniz.






Anahtar kelime(ler): iber yarımadası neresi iber yarımadası haritası iber yarımadası turu iber yarımadası tarihi iber yarımadası nerededir iber yarımadası ülkeleri iber yarımadasında kurulan ilk haber ajansı iber yarımadasında hangi ülkeler vardır iber yarımadası dünya haritası iber yarımadası akdeniz avrupa iber yarımadası amerika iber yarımadası vahşi iber yarımadası belgeseli vahşi iber yarımadası belgeseli izle iber yarımadası hakkında bilgi iber yarımadası coğrafya iber yarımadası devletleri iber yarımadası harita iber yarımadası hangi ülkeleri kapsar iber yarımadası hangi kıtada iber yarımadasının ırmakları iber yarımadası iklimi vahşi iber yarımadası izle ispanya iber yarımadası iber yarımadası özellikleri iber yarımadası türkiye vahşi iber yarımadası nerede vahşi iber yarimadasi
Tarih 629216424623036339

Yorum Gönder Yorum Yap

emo-but-icon

Ana Sayfa item