Hristiyanlığın Cihadı: Reconquista Hareketi

  Reconquista kavramı Yeniden Fetih anlamına gelen  bir kavram.Endülüs döneminde İber Yarımadasındaki Hristiyanların, yarımadadaki Müslü...



  Reconquista kavramı Yeniden Fetih anlamına gelen  bir kavram.Endülüs döneminde İber Yarımadasındaki Hristiyanların, yarımadadaki Müslümanların ve diğer dinlerin varlıklarını ortadan kaldırma amaçlarına verilen hareketin adı olarak geçiyor. 1492 yılında son Endülüs devletinin yıkılmasıyla ise bu hareket başarıya ulaşıyor.

  Aslında Hispanya yani İber Yarımadası tarih boyunca sadece Arapların değil, pek çok yabancı ulusun istilasına uğramış. Zaten hiçbir zaman siyasi istikrarın ve güçlü bir devletin olmadığı genelde çeşitli krallıkların olduğu bu bölgeye önce fenikeliler, sonra kavimler göçü sonrasında gelen halklar, romalılar, keltler, vizigotlar gelmiş bölgedeki yerli olduğu düşünülen katalan, bask, aragon halklarıyla devasa bir sentez oluşturmuşlar.Hatta Arap ve Berberi orduları 8. yüzyılda İspanya'ya girdiği vakit İspanya zaten bir Cermen ırkı olan Vizigotların hakimiyetindeymiş. Vizigotlardan daha önce ise Roma İmparatorluğu'nun egemenliği altındaymış.
İber Yarımadası 1100 yılı haritası
  711 yılında Müslümanların ayak bastıkları İber Yarımadası, 1492 yılına kadar İslam idaresinde kalmış. Endülüs Emevi Devleti de bu yıllarda zirveye ulaşmış ve değerli eserler bırakmış. Kuzeyliler yüksek vergilerden şikayetçi olunca Emevi Devleti bir ordu ile bu isyanı bastırmış. Bastırılan askerler Kuzey İspanya Dağlarına çıkmışlar. Bu ordular ile Emevi orduları arasında 718 yılında bir savaş gerçekleşmiş ve küçük bir Vizigot ordusu ve komutanları Pelayo, Emevi ordularından birini yenilgiye uğratıp İber Yarımadasında Asturias isminde dağlık bir krallık kurmuş.Daha sonra bu krallığın adı Leon olmuş.
  Vizigot ordusunun komutanı Pelayo ya da Pelagius tarafindan kurulan krallık, müslüman işgaline karşı elde edilen ilk başarı olma yönüyle önemli bir yere sahip olmuş. Bu krallığa o yllarda hiç bir saldırı düzenlenmemiş çünkü bütün Endülüs ordusu toplanıp Fransa üzerine akın yapmak üzere hazırlık yapıyormuş. 718 yılında Kuzey İspanya dağlarındaki Covadonga Magaraları'nda Pelayo öncülüğünde başlayan bu Hristiyan Reconquistası 718'den 1085'e, 1085'den 1238'e ve 1238'den 1492'ye kadar geçen üç safhadadan oluşmuş ve 1492 yılında İslam hakimiyeti  son Emevi Devleti ile beraber İspanya'da son bulmuş. Yani bu küçük krallık önemsenmemiş ama Emevi Devleti'nin sonunu getirmiş. Şimdilik nasıl geliştiği üzerinde çok durmuyorum ama daha sonra bu krallık için özel olarak bir yazı yazacağım.
  Üçüncü safhanın sonunda orada kalan Yahudiler (Sefaradlar) hemen, Müslümanlar (Mudejarlar) ise 1610 yılına kadar ara ara ülkeden çıkarılmış ve ülke hristiyanlaştırılmış. 2 Ocak 1492'de ise Gırnata Emirliği de İspanyollar'a Emir Ebu Abdullah tarafından teslim edilmiş. Hatta teslim ettikten sonra pişman olan Emir ile annesi Ayşe'nin bir konuşması var ki annesi Emir'e "Erkekler gibi koruyamadığın memleketinin felaketi karşısında şimdi kadınlar gibi ağla!" demiş.
  Neyse, bu olay Reconquista'nın son adımı olarak değerlendiriliyor. 1508'de yayınlanan bir fermanla 6 yıl içerisinde Müslümanlar'ın kendi kıyafetlerini terk etmeleri ve Hristiyan gibi giyinmeleri şart koşulmuş. Yaklaşık bir yüzyıl boyunca üç milyon Müslüman, ya sürgün edilmiş, ya din değiştirmeye zorlanarak Hristiyanlaştırılmış ya da kılıçtan geçirilmiş. Bir mimari harikası olan saraylar yakılmış, kütüphaneler içlerindeki yüzbinlerce kitapla yakılıp talan edilmiş. Bu yıkımdan sadece Córdoba'da bulunan ve şu an katedral olarak kullanılan Kurtuba Ulu Camii ile el-Kasr, yani Alkazar Sarayı, Medinettu`z-Zehra'nın kalıntıları, Gırnata'da (Granada) bulunan Elhamra Sarayı ile Cennetü'l-arif Sarayı kalmış .4 Ocak 1492'de Sevilla'da meydanda 6000 müslüman ve yahudi'nin yakılmasıyla başlayan kıyımlarda binlerce insan engizisyon mahkemesi kararları sonucu yakılmış, asılmış, sürülmüş, din değiştirmeye zorlanmış, köle olarak çalıştırılmış. İspanya'da yaşayan hristiyan halklar, yıllardır verdikleri var olma mücadelesinin birikimi olarak görebileceğimiz patlamayı çok ağır ve kanlı gerçekleştirmiş.
Tıklayarak büyültebilirsiniz.

Bu bağnaz hareket ise İspanya nın birleşmesinde, halk ve yöneticilerin kenetlenmesinde cok etkili olmuş. Sizin de Reconquista konusunda eklemek istedikleriniz varsa yorumlarda belirtebilirsiniz.  

Anahtar kelime(ler): reconquista hareketi nedir
Tarih 4719979453225289332

Yorum Gönder Yorum Yap

emo-but-icon

Ana Sayfa item