[Video] Beyin Gücü Kullanarak Bilgisayar Oyunu Oynatabilen Sistem Yapmayı Başardılar

  Her insan engelli adayıdır diye bir söz vardır. Günümüzde pek çok insan bazı şeyleri diğer insanlar kadar rahat yapabilmesine engel ola...


  Her insan engelli adayıdır diye bir söz vardır. Günümüzde pek çok insan bazı şeyleri diğer insanlar kadar rahat yapabilmesine engel olan sağlık sorunları ile yüzleşiyor. Bu hastalıklardan biri de motor becerilerin hasar görmesi. Motor becerileri hasar görmüş canlılarda, alınan uyarılar ara nöronlar aracılığı ile duyu organlarına ulaşamıyor. Hatta yazımızın başlığında adı geçen oyun oynamakta zorluk çekmeleri de rahat yapamadıkları durumlardan belki de en ihtiyaç dışı olan etkinliklerden birisi.

  İsviçre'nin Zürih kentindeki ETH Üniversitesi'nde aslında temelinde bu hastalara kolaylık sağlamayı amaçlayan bir sistem üzerine çalışılmış. Bu sistemde, motor becerileri zarar görmüş kişilerin zihin gücü ile bilgisayar oyunu oynamalarını mümkün kılmanın yanında, gelecekte de hastaların zihin gücüyle tekerlekli sandalyelerini kontrol edebilmelerini sağlamak da asıl amaç olarak yer alıyor.

  Üniversitenin programına gönüllü olarak katılan bir felçli hasta, bu sistemi kullanarak "Brain Driver" yani Beyin Sürücüsü adlı oyunu oynamayı başarmış. Yazının sonunda yer alan bağlantı ile oyunu oynarken çekilen videoyu izleyebilir ve konu hakkında daha fazla bilgi elde edebilirsiniz.

  Nörolog Dr Rea Lehner, sistemin elektrotlar aracılığıyla beyin ve bilgisayar arayüzünü buluşturan sistemin henüz pilot kullanım aşamasında olduğunu ve asıl hedefin felçli hastaların beyin gücüyle tekerlekli sandalyelerini kontrol etmelerini sağlamak olduğunun altını çizmiş.

  Pilot aşamada olduğunu vurgulayarak bu sistemin daha fazla geliştirilebileceğini de belirten Üniversite profesörü Nicole Wenderoth, kafatasının çok iyi bir yalıtkan olduğunu, ama kasdan gelen sinyaller ile beyinden gelen sinyalleri ayırt etmelerini engellediğini söyleyerek bilimin ilerde bunu çözebileceğini belirtmiş. Aşağıdaki resme tıklayarak konu ile alakalı olan videoyu izlemenizi öneriyorum.




  Şüphesiz ki engelli insanların da rahatça yaşamaya, hastalıkları yüzünden kısıtlanmamaya ihtiyacı var. Ben inanıyorum ki, bu sistem ileride daha da geliştirilerek pek çok insanın hayatı için önemli bir yer elde edecektir. Siz bu sistemin geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?


Kaynak: BBC

Etiket(ler): beyin gücü ile oyun oynamak,beyin gücü ile kontrol,beyin gücü,beyin gücü ile bilgisayar oyunu oynamak,beyin gücü kullanmak,beyin gücü ile bilgisayar oyunu oynatan sistem,beyin gücü ile bilgisayar kontrolü,beyin gücü ile tekerlekli sandalye kontrol etme,beyin gücü,düşünce gücü ile kontrol,düşünce gücü ile bilgisayarı kontrol etme,beyin gücü kullanarak bilgisayar oyunu oynatabilen sistem
Teknoloji 2507016460669062033

Yorum Gönder Yorum Yap

emo-but-icon

Ana Sayfa item