Kaplanlar Bu Kez Sevindiriyor: Nüfusları Yeniden Artıyor

  Dünyada pek çok hayvan nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya. Bunlardan birisi de kaplanlar. Özellikle Hindistan denince ilk akla g...

Kaplan Nüfusları Yeniden Artıyor

  Dünyada pek çok hayvan nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya. Bunlardan birisi de kaplanlar. Özellikle Hindistan denince ilk akla gelen hayvanlardan biri olan bu yırtıcı canlılar doğanın düzenini devam ettirebilmesi için de çok büyük bir öneme sahip. Ancak biz insanlar, bazen bu konularda yeterince duyarlı davranamıyoruz.

  Size daha önceki konulardan birinde nesli tükenmiş bir hayvan olan tazmanya kaplanından bahsetmiş ve tekrar geri getirip getiremeyeceğimizden bahsetmiştim. Şu bağlantıya tıklayarak o konuyu da okumanızı tavsiye ediyorum. Ölen bir hayvanın genlerini kullanarak neslini devam ettirebilme imkanımız hakkında yazıları da içinde barındırıyor.
Nesli Tükenmiş Efsanevi Canlı Tazmanya Kaplanını Dünyada Bir Kez Daha Görebilecek Miyiz?

  Tazmanya kaplanlarının başına gelenlerin, her canlı türünün başına gelme ihtimali var. Ama bu sefer sevindirici bir konu üzerine konuşuyoruz. Belki bilirsiniz, kaplanların da soyunun tükenme tehlikesine yaklaştığı haberlerde bir zamanlar sürekli dönüyordu.

  Ancak Hindistan'da geniş bir arama çalışmasına imza atılmış. Hatta Guinness Rekorlar Kitabı'na şimdiye kadarki yapılmış en büyük çalışma olup olmadığını öğrenmek için başvuru bile yapılmış. Yani devasa bir çalışma ve emekten bahsediyoruz. Çalışma sonucunda ise kaplanların sayısının 2014 yılından bu yana yüzde 33 kadar arttığı ve 3 bine yaklaştığı sonucuna varılmış. Ayrıca araştırmalar sonucu kaplanların önceden bilinen gezinti yerlerinde yüzde 20'lik bir azalma olduğu, yani kaplanların yeni alanlara göç etmeye başladığı sonucuna da varılmış. Belki de nüfuslarını arttırma sebepleri biz insanlardan uzak yerlere taşındıkları içindir, kim bilir?

Peki bu araştırma nasıl yapıldı, onca kaplan nasıl sayıldı?
  Hindistan kaplanları korumak için çok büyük yatırımlar yaptığını zaten sürekli dile getiriyor. Sanırım bu araştırma da bu yatırımlardan biri.
  Biliyorsunuz, yalnız halde dolaşan yırtıcılar kendilerini göstermeyi sevmezler. Gizlenmeye çalışırlar ki avlarını yakalamaları daha kolay olsun. Hal böyle olunca onları tespit etmek de oldukça zor oluyor. Ancak kaplanları saymayı akıllarına koymuş olan proje ekibi devasa bir gayret göstermiş. Tam 44 bin adet sahada çalışacak personel görevlendirilmiş. Bu personeller kaplanların yaşadığı bilinen 20 eyalet boyunca tam 318 bin doğal yaşam alanında ölçümler yapmış. Yaklaşık 380 bin km²'lik alanda inceleme yapılmış. Çalışma bölgelerine eşli kamera kapanları yerleştirmiş ve 35 milyon fotoğraf toplamışlar. 76.573 adet kaplan fotoğrafı elde edilmiş ve içinden sayım yapılmış. Takımlar, fotoğrafları ayıklama konusunda dünyanın önde gelen bazı uzmanlarına danışmışlar. Bir kaplanın muson zamanında çekilen bir fotoğrafının, bir kaplanın kuru mevsimde farklı bir açıdan yürürken çekilmiş fotoğrafıyla uyuşup uyuşmadığını belirleyebilen örüntü eşleştirme uzmanlarıyla; tür tanımlamayı hızlandırmak için makine öğrenme uzmanlarıyla ve kaplanlar ile avlarının nüfuslarını tahmin etmek amacıyla mekansal çözümleme uzmanlarıyla çalışılmış. Yani aklınızda "bir kaplan iki kere sayılmış olamaz mı?" diye bir soru işareti kalmasın. Ayrıca bu fotoğraflar Hindistan'daki kaplanların %86 gibi büyük bir kısmını çekebilmeyi başarmış.
  Sahadaki bazı yerler bu şekilde çalışmaya elverişli olmadığı için farklı yöntemlere başvurulmuş ve yüzde 14 lük nüfus ise çeşitli kuvvetli modellemeler ile sayılmış.



  Sizce bundan sonraki yıllarda da kaplan nüfusu artmaya devam edecek mi, yoksa tazmanya kaplanları ile aynı sonu mu paylaşacaklar?

Etiket(ler): kaplan nesli tükeniyor mu,kaplanın nesli tükeniyor mu,beyaz kaplan nesli tükeniyor,sibirya kaplanı nesli tükeniyor mu,pars kaplanı nesli tükeniyor mu,beyaz kaplanın nesli tükeniyor,kaplan nesli tükenen hayvanlar,beyaz kaplanın nesli tükeniyor mu,bengal kaplanı nesli tükendi mi,anadolu kaplanı nesli tükendi mi,pars kaplanı nesli tükendi mi,hazar kaplanı nesli tükendi mi,tazmanya kaplanı nesli tükendi mi,kaplan nesli neden tükeniyor,sumatra kaplanı nesli neden tükeniyor,bengal kaplanın nesli neden tükeniyor,hazar kaplanı nesli neden tükeniyor,anadolu kaplanı nesli neden tükeniyor,hazar kaplanı nesli tükenme nedeni
Diğer 4632742127401732380

Yorum Gönder Yorum Yap

emo-but-icon

Ana Sayfa item